czwartek, 14 października 2010

Przepis do akcji "Oswajamy tofu"

Zielone jabłko
Sałatka z tofu i zielonych jabłek (np. Golden Delicious albo Papierówki)

Jest ona bardzo ciekawa, bardzo łatwa i szybka do zrobienia, i niespodziewanie smaczna :) Nadaje się na przystawkę lub też lekką kolację (ze świeżutkim lub grillowanym chlebem i herbatką). Zdjęcia (jak zwykle) nie mam, ale dodam jeśli kiedyś uda mi się dobre zrobić. Bo sałatka jest bardzo fotogeniczna, biało-jasno zielona, jak wiosna na talerzu :) W sam raz aby rozchmurzyć zmęczone, ponure jesienne dni...

Składniki
(dla 2 osób):
  • 400g tofu (dobrej jakości!)*
  • 1 zielone jabłko (chodzi o zielony kolor skórki i o słodko-kwaskowaty smak)
  • dobry ocet winny (jasny, nie Balsamico)
  • oliwa (lub mieszanka oliwy i oleju lnianego)
  • parę ząbków czosnku (lub czosnek w proszku)
  • tymianek (suszony)
  • troszeczkę soku z cytryny (opcjonalnie)
  • pieprz, sól morska, pół łyżeczki cukru
Kroimy tofu na drobną kostkę, a jabłuszko (umyte, wraz ze skórką) na drobne trójkąciki. Od razu dodajemy małą łyżeczkę soku z cytryny lub octu. Siekamy lub przecieramy czosnek przez maszynkę, i z resztą pozostałych składników robimy - według własnego smaku - sos vinaigrette w stosunku 2:1 (czyli np. na 4 łyżki oliwy idą 2 łyżki octu, na 6 x oliwa - 3 x ocet itd itp). Nie dodajemy zbyt dużo octu, bo jabłko już jest kwaskowe, a sałatka ma być świeża, a nie jak kiszone ogórki. Mieszamy, dajemy się nasączyć sosem przez parę minut i gotowe. Smacznego :)

(bardzo zdrowa, z wielką ilością wysokiej jakości białka, wapnia, żelaza i innych minerałów - z tofu i także z tymianku, który jest wprost super-ziołem, i oczywiście witaminy C z kwaskowego jabłka ze skórką; jeśli dodamy oleju lnianego będzie sałatka zawierać również ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3)
*tofu dobrej jakości jest biały i nie ma dziwnego posmaku albo zapachu!

---------------------------------------------
English version: Green apple and tofu salad

Ingredients (for 2 moderately hungry people):
  • 400g tofu (of good, smooth+white quality)
  • 1 green apple (like Golden Delicious, or any sweet-tart variety with green skin)
  • good red or white wine vinegar (clear colored, not dark Balsamico)
  • olive oil (or a mix of olive and linseed oil)
  • a few cloves of garlic (or garlic powder)
  • thyme (dried)
  • a little lemon juice (optional)
  • sea salt, white pepper and half teaspoon of sugar
Dice the tofu and apple (including the skin) into small cubes and triangles. Dice or press the garlic through a garlic press, and combine with all the remaining ingredients into a classic vinaigrette sauce, 2:1 (this means for 4 spoons oil you will need 2 spoons vinegar, for 6 x oil - 3 x vinegar etc). Mix sauce with diced tofu+apple and let sit for a few minutes. Enjoy with fresh crusty or grilled bread as a side dish or light late dinner/supper :)

(very healthy, light, and high in best quality protein with all essential amino acids, iron, calcium and other minerals - from the tofu and also from thyme, a true miracle herb, plus the vitamin C from green apples with skin, removing the skin always removes most of the vitamin C in apples; if linseed oil is added it will also contain plenty of Omega-3 fatty acids)
(recipe is vegetarian and vegan)


[zdjęcie jest z wikimedii, licencja creative commons, obrazek tofu jest z akcji wegetarinki]

7 komentarzy:

wegetarinka pisze...

tofu z jabłkami musi smakować genialnie! dzięki za propozycję :)

Kasia pisze...

Powodem że żadnych dobrych zdjęć nie ma jest przede wszystkim, że to jest tak smaczne, że sałatka natychmiast znika ;) Ja sama zawsze podjadam już z miski jak ją przygotowuję :D Nie wiem dlaczego, ale ta kombinacja kwaskowe jabłko i tofu i czosnkowy dobry sos ma w sobie coś...

wegetarinka pisze...

Kasiu, ja tą sałatkę na bank wypróbuję, bo ja jestem od tofu jakby uzależniona ;)
tylko najpierw spróbuję opcji pieczenia z jabłkami, podejrzewam, że będzie genialnie :D

Kasia pisze...

To bardzo proszę o podsumowanie wyników pieczenia potem, ja też jestem tym zainteresowana :)

skoraq cooks pisze...

niezwykle ciekawa ta sałatka...hmmmm....

Kasia pisze...

Chyba trochę Polsko-Azjatycka, bo w Azji jabłka są egzotyczne i drogie, wiec się ich rzadko używa w kuchni :)

Anonimowy pisze...

hm... to naprawdę brzmi pysznie. chyba będę próbowała.