
Sałatka z tofu i zielonych jabłek (np. Golden Delicious albo Papierówki)
Jest ona bardzo ciekawa, bardzo łatwa i szybka do zrobienia, i niespodziewanie smaczna :) Nadaje się na przystawkę lub też lekką kolację (ze świeżutkim lub grillowanym chlebem i herbatką). Zdjęcia (jak zwykle) nie mam, ale dodam jeśli kiedyś uda mi się dobre zrobić. Bo sałatka jest bardzo fotogeniczna, biało-jasno zielona, jak wiosna na talerzu :) W sam raz aby rozchmurzyć zmęczone, ponure jesienne dni...
Składniki (dla 2 osób):
- 400g tofu (dobrej jakości!)*
- 1 zielone jabłko (chodzi o zielony kolor skórki i o słodko-kwaskowaty smak)
- dobry ocet winny (jasny, nie Balsamico)
- oliwa (lub mieszanka oliwy i oleju lnianego)
- parę ząbków czosnku (lub czosnek w proszku)
- tymianek (suszony)
- troszeczkę soku z cytryny (opcjonalnie)
- pieprz, sól morska, pół łyżeczki cukru
(bardzo zdrowa, z wielką ilością wysokiej jakości białka, wapnia, żelaza i innych minerałów - z tofu i także z tymianku, który jest wprost super-ziołem, i oczywiście witaminy C z kwaskowego jabłka ze skórką; jeśli dodamy oleju lnianego będzie sałatka zawierać również ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3)
*tofu dobrej jakości jest biały i nie ma dziwnego posmaku albo zapachu!
---------------------------------------------
English version: Green apple and tofu salad
Ingredients (for 2 moderately hungry people):
- 400g tofu (of good, smooth+white quality)
- 1 green apple (like Golden Delicious, or any sweet-tart variety with green skin)
- good red or white wine vinegar (clear colored, not dark Balsamico)
- olive oil (or a mix of olive and linseed oil)
- a few cloves of garlic (or garlic powder)
- thyme (dried)
- a little lemon juice (optional)
- sea salt, white pepper and half teaspoon of sugar
(very healthy, light, and high in best quality protein with all essential amino acids, iron, calcium and other minerals - from the tofu and also from thyme, a true miracle herb, plus the vitamin C from green apples with skin, removing the skin always removes most of the vitamin C in apples; if linseed oil is added it will also contain plenty of Omega-3 fatty acids)
(recipe is vegetarian and vegan)

[zdjęcie jest z wikimedii, licencja creative commons, obrazek tofu jest z akcji wegetarinki]
7 komentarzy:
tofu z jabłkami musi smakować genialnie! dzięki za propozycję :)
Powodem że żadnych dobrych zdjęć nie ma jest przede wszystkim, że to jest tak smaczne, że sałatka natychmiast znika ;) Ja sama zawsze podjadam już z miski jak ją przygotowuję :D Nie wiem dlaczego, ale ta kombinacja kwaskowe jabłko i tofu i czosnkowy dobry sos ma w sobie coś...
Kasiu, ja tą sałatkę na bank wypróbuję, bo ja jestem od tofu jakby uzależniona ;)
tylko najpierw spróbuję opcji pieczenia z jabłkami, podejrzewam, że będzie genialnie :D
To bardzo proszę o podsumowanie wyników pieczenia potem, ja też jestem tym zainteresowana :)
niezwykle ciekawa ta sałatka...hmmmm....
Chyba trochę Polsko-Azjatycka, bo w Azji jabłka są egzotyczne i drogie, wiec się ich rzadko używa w kuchni :)
hm... to naprawdę brzmi pysznie. chyba będę próbowała.
Prześlij komentarz